Den Haag
 

Projecten
in ontwikkelingslanden


Gered Gereedschap levert gereedschap aan technische scholen en startende ondernemers in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Voor veel scholen en ondernemers in ontwikkelingslanden is kwalitatief goed gereedschap veelal onbetaalbaar. Voor het leren of uitoefenen van een vak als metaalbewerker, kleermaker, automonteur, loodgieter of elektricien is gereedschap echter essentieel. Stichting Gered Gereedschap wil mensen helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen en levert daarom, op aanvraag, gereedschappen en machines voor onderwijs en productiewerk.

Vrijwilligers in de werkplaats knappen het gevraagde gereedschap op en verpakken het voor verscheping naar het land van bestemming. Het vervoer van gereedschap van Nederland naar ontwikkelingslanden wordt door Gered Gereedschap gefinancierd. Onderdsteuning is welkom want voor alle verschepingen en werkplaatskosten is Gered Gereedschap afhankelijk van donateurs en sponsoren.

2014 projecten

In 2014 leverde Gered Gereedschap Den Haag aan veel verschillende projecten. Deze projecten zijn deels binnengekomen via het Dienstencentrum Gered Gereedschap. Dit is de landelijke organisatie die ten behoeve van de werkplaatsen in Nederland projecten voorbereid en ook het transport daarvoor regelt.

Andere projecten zijn direct vanuit organisaties, vnl. vanuit de regio Haaglanden, opgezet. Deze organisaties zijn in dat geval verantwoordelijk voor het transport en de aflevering. Gered Gereedschap Den Haag verifieert tevoren zo goed mogelijk of deze organisaties bewezen hebben daartoe in staat te zijn.

 • Kenia - In januari 2014 leverde Gered Gereedschap 21 naaimachines af voor “Aid the Needy” in Kenia. Het ging om 6 handnaaimachines, 9 elektrische naaimachines en 6 trapnaaimachines. Gered Gereedschap leverde eerder naaimachines en gereedschap aan deze organisatie.

         

 • Gambia – Via het project Help Gambia te Leren”  (Vlaardingen) zijn in februari t.b.v. opleidingen voor hout, metaal, stoffen en bouw 1410 stuks gereedschap geleverd (13 kisten), plus 3 fietsen.
 • Kameroen – In februari zijn voor de Unique Friends Humanitarian and Development Org. Bamenda”  zijn 15 elektrische naaimachines geleverd, plus1 schoenmakersmachine
 • Zambia – In maart zijn aan The Holy Family Rehabilitation Centre” in Monze 2550 stuks gereedschap geleverd  voor een prothese werkplaats. Dit project wordt verzorgd door Jitske en Mirte Veldman te Leiden.
  In juni zijn nogmaals 248 stuks gereedschap geleverd.
 • Chili – In april zijn aan de Delftse Studenten expeditie 373 stuks gereedschap geleverd.

         

 • Congo – In augustis zijn aan de stichting DRCC (D. R. Congo à la Carte) voor een project in Bukavu (Sud-Kivu), dat samen met de stichting TIYE International wordt uitgevoerd, 40 naaimachines (hand en elektrisch) geleverd.
  In december is een tweede levering gedaan van 42 kisten hout-, metaal- en elektrisch gereedschap (totaal 2704 stuks), plus 10 fietsen.
  Het gaat hier om opleidingen voor metselaar, timmerman, landbouw, schoenmaker en automonteur, telkens voor 20 leerlingen.
 • Honduras – Via de Stichting Alida Kemp Fonds in Leidschendam zijn in september voor een opleidingswerkplaats voor fietsenmakers 3 kisten (438 stuks gereedschap) geleverd.

         

 • Togo – Voor het project van ONG AGERTO in Kpalime (Togo) zijn in september 6 hand- en 9 elektrische naaimachines geleverd, plus 18 kisten (1553 stuks gereedschap).
 • Kenia – Voor de St. Teresa’s Musoli Youth Polytechnic zijn in november lasmachine met 6 toebehoren gereedgemaakt.
 • Kameroen – Voor 3 projecten van de stichting CETIC, BIMEHC en VENGO MBE BDE zijn in totaal 6 grote schoolborden geleverd.
 • Congo – Via de Stichting Mucop zijn 9 kisten met algemeen-, elektrisch-, timmer-, beton-, schilder- en metselgereedschap gereedgemaakt (totaal 652 stuks).
 • Tanzania Voor het Doopsgezind Wereldwerk wordt vanaf december gewerkt aan een project voor in totaal 30 kisten, met meer dan 2000 stuks gereedschap (waaronder 24 diverse elektrische machines).

 

2013 Projecten


Donderdag 25 april 2013 – In de eerste maanden van 2013 heeft Gered Gereedschap Den Haag aan 6 projecten gewerkt.

Twee projecten hiervan waren bestemd voor Ghana, 2 projecten werden uitgevoerd voor Benin, 1 project had Mali als bestemming en het 6e project werd uitgevoerd voor Kameroen. Voor de 6 projecten leverden de vrijwilligers van Gered Gereedschap Den Haag in 2013 het volgende af:


• 4 tafelboormachines
• 11 kisten met 682 stuks smids- en timmergereedschap plus een aantal naaimachines en
gereedschapskisten
• 11 kisten met 40 schoenleesten en 800 stuks loodgietersgereedschap
• 6 trapnaaimachines met toebehoren
• 442 stuks elektragereedschap en 275 stuks brommermechanica

> Bekijk de projecten van 2013.

2012: 13 projecten, voor 9 landen


In 2012 werkten de vrijwilligers in de werkplaats van Gered Gereedschap Den Haag aan 13 projecten voor 9 landen in Afrika: Burkina Faso, Ghana, Kenia, Liberia, Malawi, Mali, Siërra Leone, Togo en Zambia. In totaal verlieten 119 kisten de werkplaats, met 126 hand-, trap- en elektrische naaimachines, meer dan 2.500 stuks elektra- en metaalbewerkings-gereedschap, meer dan 3.600 stuks timmer- en metselgereedschap, een aantal elektrische machines en gereedschapskisten en ook bouwgereedschap en -materialen + een kruiwagen op luchtbanden. Aan een project voor de NGO Physically Challenged Action Foundation in Offinso, Ghana wordt in december 2012 nog gewerkt.

> Bekijk het overzicht van projecten in 2012.